SZABÁLYOZÓ SZELEP MÉRETEZÉSI SEGÉDLET (VÍZGŐZ KÖZEG)

1. Fűtőteljesítmény, Telített Gőz Tömegáram és Hőmérséklet:

P - Fűtési teljesítmény (kW):
p1 - Gőz abszolut nyomása a szelep előtt [bar(a)]:
h'' - Entalpia (kJ/kg):
t'' - Hőmérséklet (°C):
m° - Tömegáram (kg/h):

- A kalkulált hőmérséklet iránymutatást ad a szeleptest anyagminőségének és a tömítések anyagminőségének meghatározásához.
- A gőz tömegáram alapján meg lehet határozni a választandó szelep szükséges kv értékét.

2. Nyomásviszony:

p1 - Szelep előtti abszolut nyomás [bar(a)]:
p2 - Szelep utáni abszolut nyomás [bar(a)]:
x - Nyomásviszony:

- A nyomásviszony értéke tájékoztatást ad arról, hogy a szelepüléken hangsebességet elérő vagy hangsebesség alatti áramlási sebesség alakul ki. A kialakuló áramlási sebesség függvényében eltérő képlettel lehet kalkulálni a szükséges kv értéket.

3/a. kv érték hangsebességet elérő áramlási sebesség esetén (x>0,42):

m° - Gőz tömegáram [kg/h]:
p1 - Szelep előtti abszolut nyomás [bar(a)]:
kv - [m3/h]:

- Ebben az esetben a gőz áramlási sebessége a szelepüléken eléri a hangsebességet. A számított kv érték segítségével a szabályozó szelep névleges átmérője meghatározható.

3/b. kv érték hangsebesség alatti áramlási sebesség esetén (x<=0,42):

m - Gőz tömegáram [kg/h]:
p1 - Szelep előtti abszolut nyomás [bar(a)]:
x - Nyomásviszony:
kv - [m3/h]:

- Ebben az esetben a gőz áramlási sebessége a szelepüléken nem éri el a hangsebességet. A számított kv érték segítségével a szabályozó szelep névleges átmérője meghatározható a következő táblázat alapján.

4. Szelep névleges átmérő - kvs érték

Választott kvs érték [m3/h]:
Szelep névleges átmérő [mm]:

- Az előző pontban számított kv érték alapján lehet kiválasztani a felhasználni kívánt szabályozó szelep kvs értékét ill. az ehhez tartozó névleges átmérőt.

5. Áramlási sebesség a szelep kilépő csonkján:

p2 - Szelep utáni abszolut nyomás [bar(a)]:
v - Szekunder oldali közelítő fajtérfogat [m3/kg]:
DN - Szelep kilépő oldali névleges átmérő [mm]:
m° - Gőz tömegáram [kg/h]:
w - Sebesség a kilépő csonkon [m/s]:

- Ha a szelep esetleges zajosságát is figyelembe kívánja venni, akkor a szelep kilépő csonkján kialakuló áramlási sebességet is vizsgálni kell. Abban az esetben, ha a szekunder oldalon túlhevített gőz áramlik, akkor a megengedett maximális áramlási sebesség 100 m/s. Abban az esetben, ha a szekunder oldali gőzben vízcseppek is találhatók, a megengedett maximális áramlási sebesség 40 m/s. Ha a kilépő csonkon kialakuló áramlási sebesség meghaladná a megengedett értéket, nagyobb névleges átmérővel rendelkező szelepet célszerű választani (4.pont).
Felelősség kizárása: Az oldalon megjelenő számadatok tájékoztató jellegűek, az adatok megfelelőségéért a hocserelo.com nem vállal felelősséget. A különböző számítási adatok felhasználásából eredő bármi nemű kárért vagy hibáért a hőcserélő.com nem vállal felelősséget. Ide kattintva kérjen ajánlatot! Képletek és összefüggések forrása ide kattintva tekinthető meg.