Szerelhető lemezes hőcserélő alapfogalmak


Mire használható a hőcserélő?

Fűtési alkalmazás esetében a hőcserélőben következő folyamat játszódik le:
A primer oldalon a melegebb közeg (pl. víz) beáramlik a hőcserélőbe, leadja a közeg által tartalmazott hő egy részét majd távozik a hőcserélőből.
A szekunder oldalon a következő folyamat játszódik le:
A szekunder oldali hidegebb közeg beáramlik a hőcserélőbe, itt felveszi a primer oldali közeg hőtartalmának egy részét és magasabb hőmérséklettel távozik a hőcserélőből.

Gyártástechnológia, felépítés:

A szerelhető lemezes hőcserélőt préselt bordázattal rendelkező, rozsdamentes acéllemezekből állítjuk össze. A lemezek között gumitömítés található. A lemezeket megfelelő számban egymásra helyezik, majd az úgynevezett előlap ill. hátlap segítségével a tömítésekkel együtt meghatározott méretre húzzák össze az alábbi ábrán látható módon:

Szerelhető lemezes hőcserélő

Előnyök / Hátrányok:

A konstrukció előnye, hogy szétszerelhető, így a későbbiekben mechanikusan tisztítható. Ugyancsak előny, hogy a hőcserélő a későbbiekben további lemezek beépítésével bővíthető. A lemez anyagminőségben is széles a választék (1.4301, 1.4401, Titánium). Hátrány a relatív nagyobb tömeg, ill. a viszonylag hosszabb szállítási határidő. Ára a nagyobb teljesítmény tartományokban (kb. 200-300 kW-felett) kedvezőbb lehet, mint a forrasztott lemezes kivitel.

Terminológia:

A következő fogalmak magyarázata segíthet Önnek az ajánlatkérési űrlap kitöltésében:
Az alábbi ábrán egy hőcserélő sematikus ábrája látható:

Szerelhető lemezes hőcserélő működése

A primer oldalon található nyíl a primer oldalon áramló közeget jelképezi. A Primer előremenő csonkon a közeg belép a hőcserélőbe, hőmérséklete a Primer Előremenő Hőmérséklet. A primer visszatérő csonkon a közeg kilép a hőcserélőből az itt kialakult hőmérsékletet primer visszatérő hőmérsékletnek nevezzük. A szekunder oldalon hasonló folyamat játszódik le, itt a hőmérsékletek megnevezése a primer oldali analógiát felhasználva: szekunder oldali visszatérő hőmérséklet ill. szekunder oldali előremenő hőmérséklet.
Fgyeljük meg, hogy a primer ill. a szekunder térfogatáramokat jelképező nyilak ellentétes irányba mutatnak, ez azt jelképezi hogy a primer és szekunder folyadékok (általában) ellentétes irányban haladnak keresztül a hőcserélőn.
Primer ill. szekunder oldali nyomáskülönbség: az a nyomáskülönbség, amely méretezési állapotban rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hőcserélőn a folyadék méretezési térfogatáramát átáramoltassa a primer ill. a szekunder oldalon egyaránt.
Hőcserélő teljesítmény: az a hőenergia mennyiség, ami a hőcserélőn a méretezési üzemállapotban időegység alatt áthalad.