Szerelhető lemezes hőcserélők, alapfogalmak:

Mire való a hőcserélő?

 

Ha egy fűtési példából indulunk ki, akkor a hőcserélő primer oldalán következő folyamat játszódik le:

A primer oldalon a meleg közeg (pl. víz) beáramlik a hőcserélőbe, itt leadja a közeg által tartalmazott hő egy részét majd távozik a hőcserélőből.

A szekunder oldalon a következő folyamat játszódik le:

A szekunder oldali hidegebb közeg beáramlik a hőcserélőbe, itt felveszi a primer oldali közeg hőjének egy részét és magasabb hőmérséklettel távozik a hőcserélőből.

Gyártástechnológia, felépítés:

 

A szerelhető lemezes hőcserélőt préselt mintázattal rendelkező rozsdamentes acéllemezekből állítják össze. A lemezek között gumitömítés található. A lemezeket megfelelő számban egymásra helyezik, majd az úgynevezett előlap ill. hátlap segítségével a tömítésekkel együtt meghatározott méretre összeszorítják az alábbi ábrán látható módon:

 

 

Előnyök / Hátrányok:

A szerelhető kialakítás előnye, hogy az így készített hőcserélő szétszerelhető, így a későbbiekben mechanikusan tisztítható. Ugyancsak előny, hogy a hőcserélő a későbbiekben további lemezek beépítésével bővíthető. A lemez anyagminőségben is szélesebb a választék (1.4301, 1.4401, Titán).

Hátrány a relatív nagyobb tömeg, ill. a viszonylag hosszabb szállítási határidő. Ára a nagyobb teljesítmény tartományokban (kb. 200-300 kW-felett) kedvezőbb lehet, mint szerelhető társánál.

 

Terminológia:

A következő fogalmak magyarázata segíthet Önnek az ajánlatkérési űrlap kitöltésében:

 

Az alábbi ábrán egy hőcserélő vázlata látható:

 

 

 

A primer oldalon található nyíl a primer oldalon áramló közeget jelképezi. A Primer előremenő csonkon a közeg belép a hőcserélőbe, hőmérséklete a Primer Előremenő Hőmérséklet. A primer visszatérő csonkon a közeg kilép a hőcserélőből az itteni közeghőmérsékletet primer visszatérő hőmérsékletnek nevezzük. A szekunder oldalon is hasonló folyamat játszódik le, itt a hőmérsékletek megnevezése a primer oldali analógiát felhasználva: Szekunder oldali visszatérő hőmérséklet ill. szekunder oldali előremenő hőmérséklet.

Figyeljük meg, hogy a primer ill. a szekunder térfogatáramokat jelképező nyilak ellentétes irányba mutatnak, ez azt jelképezi hogy a primer és szekunder folyadékok ellentétes irányban haladnak keresztül a hőcserélőn.

Primer ill. szekunder oldali nyomáskülönbség: az a nyomáskülönbség, amely méretezési állapotban rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hőcserélőn a folyadék méretezési térfogatáramát átáramoltassa a primer ill. a szekunder oldalon egyaránt.

Hőcserélő teljesítmény: az a hő-teljesítmény, ami a hőcserélőn a méretezési állapotban áthalad.