LERAKÓDÁSOK A HŐCSERÉLŐBEN:

A hőcserélőben kialakuló lerakódásoknak két fajtája lehet:


- Szilárd szemcsék lerakódása a hőcserélőben
- Vízkő kiválás (48°C közeghőmérséklet felett)


A lerakódások kialakulásának mindkét típusára hatással van a közeghőmérséklet, a hőcserélő lemezek felületi minősége, az áramlási sebesség, a vízelosztás a hőcserélőn belül és a vízminőség.

A lerakódások kialakulása az esetek többségében elkerülhető ha megfelelően üzemeltetjük a hőcserélőt ill. megfelelő szűrést alkalmazunk.

A helyesen méretezett lemezes hőcserélők kevésbé érzékenyek a lerakódások kialakulására, mint a hagyományos csöves hőcserélők. Ennek oka a lemezes hőcserélőn belül kialakuló turbulensebb áramlás. Ezért a lemezes hőcserélők túlméretezése nem javasolt, mert ez csökkenti a hőcserélőben az áramlás turbulenciáját, ami elősegíti a vízkő kiválást ill. a szennyeződések lerakódását.

Tiszta hőcserélőMűanyag szemcsék a hőcserélőbenVízkő a hőcserélőben
Műanyag szemcsék a hőcserélőben! Műanyag szemcsék a hőcserélőben! Vízkő a hőcserélőben!

Lerakódott szilárd részecskék a hőcserélőben:
Műanyag szemcsék a hőcserélőben!

Részecske lerakódás akkor lép fel, ha az áramló közeg sebessége alacsony, jellemzően alacsony teljesítményű időszakokban.

Az 1mm átmérőnél kisebb részecskék jellemzően nem akadnak meg a hőcserélőben ill. a megfelelő áramlási sebesség hatására kimosódnak a hőcserélőből.

"Y" -szűrő beépítése a hőcserélő elé minden esetben javasolt, a szűrőbetét szita mérete legyen kisebb, mint a hőcserélő csatorna méretének 1/4 része.

Vízkő a hőcserélőben:
Vízkő a hőcserélőben!

A vízkőképződés általában használati melegvíz hőcserélőknél jelenthet problémát. A kemény vízből kiváló vízkő lerakódik a hőcserélők belső felületén, rontja a hőcserélő hőátbocsátását ill. növeli a hőcserélő hidraulikai ellenállását.

A vízkő leggyakoribb anyaga a kálcium karbonát és a kálcium szulfát.

A vízkő kiválás csökkentése érdekében kerüljük a 48°C-nál magasabb HMV hőmérsékletet ill. kerüljük a hőcserélő túlméretezését.