Forrasztott lemezes hőcserélő alapfogalmak


Mire használható a hőcserélő?

Fűtési alkalmazás esetében a hőcserélőben következő folyamat játszódik le:
A primer oldalon a melegebb közeg (pl. víz) beáramlik a hőcserélőbe, leadja a közeg által tartalmazott hő egy részét majd távozik a hőcserélőből.
A szekunder oldalon a következő folyamat játszódik le:
A szekunder oldali hidegebb közeg beáramlik a hőcserélőbe, itt felveszi a primer oldali közeg hőtartalmának egy részét és magasabb hőmérséklettel távozik a hőcserélőből.

Gyártástechnológia, felépítés:

A forrasztott lemezes hőcserélőt réz forraszanyaggal bevont, préselt bordázattal rendelkező rozsdamentes acél lemezekből állítják össze. A lemezeket megfelelő számban egymásra fektetik, majd vákuumkemencébe helyezik, ahol a lemezek között a réz forraszanyag megolvad, lehűlés után létrejön a forrasztott kötés.

Előnyök / Hátrányok:

A forrasztott kialakítás előnye, hogy a hőcserélő relatív kis tömegű, viszonylag magas közeghőmérsékletet visel el és kisebb az esélye az esetleges lemezek közötti szivárgásnak. Jobban készletezhető és könnyebben szállítható, mint a szerelhető lemezes változat. Általában rövidebb szállítási határidővel szerezhető be. Ára a kisebb teljesítmény tartományokban (kb. 200-300 kW-ig) kedvezőbb lehet, mint szerelhető társáé. Hátrányos tulajdonsága, hogy nem bontható szét, tisztítása savazással történhet, mechanikai tisztítás nem lehetséges.

Terminológia:

A következő fogalmak magyarázata segíthet Önnek az ajánlatkérési űrlap kitöltésében:
Az alábbi ábrán egy hőcserélő sematikus ábrája látható:

Forrasztott lemezes hőcserélő működése

A primer oldalon található nyíl a primer oldalon áramló közeget jelképezi. A Primer előremenő csonkon a közeg belép a hőcserélőbe, hőmérséklete a Primer Előremenő Hőmérséklet. A primer visszatérő csonkon a közeg kilép a hőcserélőből az itt kialakult hőmérsékletet primer visszatérő hőmérsékletnek nevezzük. A szekunder oldalon hasonló folyamat játszódik le, itt a hőmérsékletek megnevezése a primer oldali analógiát felhasználva: szekunder oldali visszatérő hőmérséklet ill. szekunder oldali előremenő hőmérséklet.
Fgyeljük meg, hogy a primer ill. a szekunder térfogatáramokat jelképező nyilak ellentétes irányba mutatnak, ez azt jelképezi hogy a primer és szekunder folyadékok (általában) ellentétes irányban haladnak keresztül a hőcserélőn.
Primer ill. szekunder oldali nyomáskülönbség: az a nyomáskülönbség, amely méretezési állapotban rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hőcserélőn a folyadék méretezési térfogatáramát átáramoltassa a primer ill. a szekunder oldalon egyaránt.
Hőcserélő teljesítmény: az a hőenergia mennyiség, ami a hőcserélőn a méretezési üzemállapotban időegység alatt áthalad.