Forrasztott lemezes hőcserélők, alapfogalmak:

Mire való a hőcserélő?

 

Ha egy fűtési példából indulunk ki, akkor a hőcserélő primer oldalán következő folyamat játszódik le:

A primer oldalon a meleg közeg (pl. víz) beáramlik a hőcserélőbe, itt leadja a közeg által tartalmazott hő egy részét majd távozik a hőcserélőből.

A szekunder oldalon a következő folyamat játszódik le:

A szekunder oldali hidegebb közeg beáramlik a hőcserélőbe, itt felveszi a primer oldali közeg hőjének egy részét és magasabb hőmérséklettel távozik a hőcserélőből.

Gyártástechnológia, felépítés:

 

A forrasztott lemezes hőcserélőt réz forraszanyaggal bevont, préselt, mintázattal rendelkező rozsdamentes lemezekből állítják össze. A lemezeket megfelelő számban egymásra helyezik, majd vákuumkemencébe teszik, ahol a lemezek között a réz forraszanyag megolvad, lehűlés után létrejön a forrasztott kötés.

 

Előnyök / Hátrányok:

A forrasztott kialakítás előnye, hogy az így készített hőcserélő relatíve kis tömegű, viszonylag magas közeghőmérsékletet visel el és kisebb az esélye az esetleges szivárgásnak. Jobban készletezhető és könnyebben szállítható, mint a szerelhető lemezes. Általában rövidebb szállítási határidővel szerezhető be. Ára a kisebb teljesítmény tartományokban (kb. 200-300 kW-ig) kedvezőbb lehet, mint szerelhető társáé.

Hátrányos tulajdonsága, hogy nem szerelhető szét, tisztítása savazással történhet, mechanikai tisztítás nem lehetséges.

 

Terminológia:

A következő fogalmak magyarázata segíthet Önnek az ajánlatkérési űrlap kitöltésében:

 

Az alábbi ábrán egy hőcserélő elvi vázlata látható:

 

 

Title: Hőcserélő Terminológia - Description: Primer oldali előremenő hőmérséklet
Primer oldali visszatérő hőmérséklet
Szekunder oldali előremenő hőmérséklet
Szekunder oldali visszatérő hőmérséklet

 

A primer oldalon található nyíl a primer oldalon áramló közeget jelképezi. A Primer előremenő csonkon a közeg belép a hőcserélőbe, hőmérséklete a Primer Előremenő Hőmérséklet. A primer visszatérő csonkon a közeg kilép a hőcserélőből az itteni közeghőmérsékletet primer visszatérő hőmérsékletnek nevezzük. A szekunder oldalon is hasonló folyamat játszódik le, itt a hőmérsékletek megnevezése a primer oldali analógiát felhasználva: Szekunder oldali visszatérő hőmérséklet ill. szekunder oldali előremenő hőmérséklet.

Figyeljük meg, hogy a primer ill. a szekunder térfogatáramokat jelképező nyilak ellentétes irányba mutatnak, ez azt jelképezi hogy a primer és szekunder folyadékok ellentétes irányban haladnak keresztül a hőcserélő felülete mentén.

Primer ill. szekunder oldali nyomáskülönbség: az a nyomáskülönbség, amely méretezési állapotban rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hőcserélőn a folyadék méretezési térfogatáramát átáramoltassa a primer ill. a szekunder oldalon egyaránt.

Hőcserélő teljesítmény: az a hő-teljesítmény, ami a hőcserélőn a méretezési állapotban áthalad.